Review: PlayStation 5 – descoperă o nouă dimensiune

It’s Alive! 

Intro

Salutare, dragi fani PlayStation! În urmă cu 11 zile, prietenii de la PlayStation România m-au dotat cu minunatul PlayStation 5, consola celor de la Sony care urmează să fie lansată și la noi în țară din data de 19 noiembrie.

Bineînțeles că voi ați văzut postările mele de pe Facebook sau ați citit articolele de pe blog, și m-ați bombardat cu mesaje și întrebări, însă, înțelegerea pe care am avut-o cu aceștia a inclus promisiunea mea de a respecta toate embargourile și de a pregăti articole obiective și sincere despre experiența pe care o am cu device-ul next-gen și cu titlurile venite la review.

Din fericire, azi este una dintre zilele în care am voie să vă spun mai multe despre consolă, despre User Experience și să postez primele două review-uri pentru titlurile pe care am avut plăcerea de a la testa.

Prin urmare, continuați să citiți acest articol, apoi vă invit să răsfoiți în mod digital recenziile pentru Astro’s Playroom și Marvel’s Spider-Man: Miles Morales.

Voi recapitula aici câteva aspecte menționate anterior în articolul cu primele impresii despre PS5, asta cu dorința de a vă scuti de a vă muta între materiale. Acolo am discutat despre pachet și hardware, iar de azi putem vedea cum se prezintă interfața de utilizare și să vă răspund la câteva întrebări despre consolă, controller sau jocuri.

În orice caz, acest review nu va conține detalii tehnice sau altfel de specificații, cu toții știm că noul PS5 este dotat cu un procesor foarte puternic, că vine cu un SSD foarte rapid, că mulțumită acestora jocurile se încarcă în câteva secunde, și că majoritatea titlurilor de pe PS4 sunt compatibile cu next-gen. La fel, știm că este capabil să ruleze jocuri în 4K cu Ray-Tracing și că le poate reda pe acestea la până 120 de cadre pe secundă.

Astfel de detalii veți găsi în review-urile pentru jocurile individuale, dar vă asigur că acel Ray-Tracing arată fantastic în Marvel’s Spider-Man: Miles Morales. Sunt tare curios să văd cum se prezintă și alte titluri care vor suporta această inovație.

Nu în ultimul rând, știu că mulți dintre voi se întreabă dacă avem aceleași probleme de zgomot făcut de consolă și pe noua generație, iar răspunsul este un răsunător NU! Am utilizat PS5-ul în jur de 4 ore în fiecare zi și nu am auzit schimbări ale ventilatorului, indiferent dacă eram într-un joc sau în meniuri. Răcirea pare să fie foarte bună, iar sunetul scos de ventilator este aproape insesizabil.

The Box, aka Cutia!

Cei de la Sony au împachetat noul PS5 într-o cutie frumoasă, voluminoasă, grea și misterioasă. În pachet, vom găsi consola PlayStation 5, controller-ul DualSense, standul obligatoriu, un cablu HDMI 2.1, unul pentru alimentare și încă un fir cu ajutorul căruia putem încărca gamepad-ul.

Așa cum spuneam și în articolul precedent, atât consola PS5 cât și DualSense-ul sunt construite din materiale de o calitate superioară, care-ți conferă impresia că ai pus mâna pe niște produse premium, gândite pentru a oferi cea mai imersivă experiență posibilă și proiectate cu respectul pentru utilizator în minte.

Consola PlayStation 5

Cu un design elegant și o alură futuristă, superbul PS5 este una dintre cele mai frumoase piese de hardware pe care le-am văzut până acum și clar cea mai arătoasă consolă de gaming.

Combinând în mod natural albul care predomină pe lateralele unității și negrul la interiorul acesteia, consola PS5 arată ca un device next-gen și pare că ne vizitează din viitor. Standul foarte bine conceput, îți dă senzația că noul PS5 plutește deasupra mesei sau a comodei TV pe care este amplasat. Opțiunea de a o așeza atât în mod vertical, dar și pe orizontală, ne asigură că fiecare dintre noi îi vom găsi locul perfect în setup-ul nostru de entertainment.

După cum se poate observa din pozele pe care le-am făcut, noi am ales să o punem pe verticală, între TV și Apple Homepod. Am considerat că așa arată cel mai bine, că are loc destul pentru o aerisire sănătoasă și că fiind protejată pe ambele laturi, sunt șanse aproape zero că al nostru motan să o dărâme în timpul raliurilor desfășurate prin sufragerie. Da, pot să vă spun că mulțumită standului, consola PS5 este foarte stabilă și nu pare să se clatine deloc.

Pe partea frontală, avem butoanele de Power și Eject, unitatea optică și două mufe USB. Spatele device-ului este dominat de o aerisire imensă, iar în partea de jos avem două USB-uri, plus porturi pentru HDMI, cameră, curent și rețea.

Așa cum spuneam și mai sus, un design elegant, funcțional și futurist.

DualSense

Noul controller care vine la pachet cu superbul PS5 este la fel de impresionant ca și unitatea de bază, îmbinând cu eleganță aceleași nuanțe de alb și negru, pentru a oferi un stil artistic dinamic între consolă și gamepad. Controller-ul DualSense se simte excelent în mână, este ceva mai greu decât DualShock 4, iar butoanele acestuia sunt ceva mai bine distanțate.

Pe față avem clasicele comenzi, plus un buton dedicat pentru microfon. Cu ajutorul acestuia, care este amplasat fix sub cel de PS, putem porni și opri cu o simplă apăsare microfonul construit în DualSense. Triggerele sunt ceva mai alungite, butoanele de Share și Options au fost mutate puțin mai sus, D-Pad-ul pare mai responsiv, iar peste toate acestea predomină un strat de alb lucios și transparent.

Spatele de la DualSense este dominat de două grip-uri texturate, care vor face mai ușoare reprizele îndelungate de gaming, mulțumită striațiilor care nu vor permite gamepad-ului să ne alunece din mână.

Pe scurt, nouă ne place foarte mult noul DualSense, care are un design inspirat, o formă mai ergonomică și funcționalități revoluționare, despre care vă voi povesti puțin chiar acum.

Controller-ul DualSense prinde viață în mâinile noastre atunci când rulăm un joc care știe să profite de toate funcționalitățile oferite de acesta. De la haptic feedback-ul precis, la trigger-ele R2/L2 care opun rezistență și până la difuzorul puternic sau la versatilul microfon încorporat, fiecare noutate introdusă de către noul gamepad este revoluționară.

În Astro’s Playroom, suntem întâmpinați de senzații inedite, prezentate într-un mod realist de fiecare dată atunci când schimbăm nivelul. Fiecare suprafață traversată ne asaltează simțurile senzoriale cu tot felul de vibrații, reacții și surprize, iar level design-ul inspirat ne ajută să ne pierdem în acest platformer 3D excelent.

În Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, mecanicile de swinging sunt incredibil de bine realizate, cu fiecare pas transmis cu exactitate de la controller la gamer. Aruncatul cu pânză, timpul petrecut de aceasta în aer, lipirea web-ului de obiectiv și balansarea supereroului nostru pe aceasta fiind transmise cu ajutorul motorului haptic din DualSense și al triggerelor adaptabile cu force feedback.

Cumpără acum!

Este greu de descris în cuvinte senzația pe care am avut-o pe parcursul aventurilor noastre în cele două jocuri la care am primit acces, dar sunt convins că veți înțelege exact despre ce vorbesc atunci când veți pune și voi mâna pentru prima dată pe minunăția aceasta de controller.

Găsiți deja review-uri complete pentru ambele la noi pe site, așa că eu zic că putem trece liniștiți la ultima secțiune a acestui review in progress, interfața și performanța noului PS5.

User Experience și Performanță

Interfața de utilizare a device-ului de gaming care își va găsi locul de cinste foarte curând în casele sutelor de milioane de fani PlayStation este una construită de la zero pentru următoarea generație de console. Gândit special pentru televizoarele 4K, noul User Experience, așa cum îi spun cei de la Sony, este unul care cucerește utilizatorul încă din prima clipă.

Modern, curat, colorat și rafinat, UI-ul de pe PS5 ne pune la buricele degetelor toate uneltele de care avem nevoie pentru a ne bucura de o experiență cât mai imersivă pe această consolă de nouă generație. Un alt aspect care mi-a plăcut foarte mult este că atunci când ne plimbăm printre cele mai recente jocuri accesate, suntem întâmpinați la fiecare dintre ele de tema principală, un lucru care ridică și mai mult nivelul de imersiune.

Noul PS5 oferă o experiență sonoră de excepție în jocuri, cu ajutorul sunetului 3D Audio generat de Tempest Engine, însă mai multe despre acestea vă voi spune în review-urile individuale ale jocurilor.

Avem spații dedicate pentru jocuri, aplicații de media, căutare, setări și profil în partea de sus a ecranului. Apoi, în funcție de interesul fiecăruia, putem intra în categoria dorită, de unde putem accesa eventualele subcategorii și alte detalii importante.

Totul rulează perfect pe PS5, meniurile se încarcă cât ai clipi, iar setările și nou-introdusul Control Center pot fi navigate destul de ușor, fiind intuitive și accesibile. La Control Center, ajungem printr-o scurtă apăsare a butonului PS de pe DualSense, iar meniul principal necesită o apăsare lungă a acestuia. Eu m-am obișnuit foarte repede, deci nu cred că vor fi printre voi persoane care vor avea dificultăți de adaptare sau de acomodare cu noua interfață.

Din Control Center, putem verifica foarte ușor notificările, putem intra într-un party cu prietenii de pe Sony Entertainment Network, putem verifica statusul bateriei controller-ului, al microfonului sau putem să oprim consola.

Acest Control Center are și un submeniu care se schimbă în funcție de fiecare titlu care rulează în acel moment. De aici avem opțiunea de a verifica obiectivele, de a începe misiuni noi, de a căuta soluții pentru jocurile care suportă Game Help și de a consulta cât timp ar putea să dureze un nivel, în funcție de stilul nostru de joacă. Bineînțeles, toate aceste funcții pot fi accesate doar dacă au fost deja construite în jocul respectiv.

Secțiunea cu setări avansate pentru consola PS5 ne rezervă o serie de surprize foarte plăcute. De menționat ar fi că jocurile viitoare pot accesa un profil predefinit de gamer, care va indica ce setări de bază vor fi utilizate pentru fiecare titlu. Astfel, putem alege ca dificultatea să fie pe mediu sau dificil, să alegem dacă dorim sau nu subtitrări și eventual ce limbă preferăm. Un lucru mic, care însă ne poate scuti de plimbat prin meniuri pe viitor.

Tot în setări aflăm că avem posibilitatea de a instala jocurile de PS4 direct pe un HDD extern, păstrând SSD-ul liber pentru cele de PS5. Și tot aici găsim setări pentru sunet, cu profil de HDMI Audio prin ARC, lucru care îi va bucura pe cei care au un Soundbar legat la televizor, așa cum este cazul nostru.

Nu în ultimul rând, trebuie să vă menționez că cei de la Sony nu s-au lăudat degeaba cu SSD-ul din PS5. Acesta este extrem de rapid, încărcând cele două jocuri menționate mai sus în mai puțin de 4 secunde, iar restartarea (resetarea) unui checkpoint sau un fast-travel se face în mai puțin de 2 secunde. Deci, sub premiza blink and you miss it, performanța SSD-ului încorporat este uimitoare, fulgerătoare sau cum vreți voi să-i spunem.

Noi am testat o versiune de software care încă nu este finală, însă ținând cont că atunci când am primit consola mai erau peste două săptămâni până în ziua lansării, nu cred că este un lucru de mirare.

Astfel, sunt câteva funcții despre care nu vă putem spune mai multe momentan, cum ar fi funcționalitatea acelui Game Switcher pe care l-ați văzut în prezentarea oficială a User Experience-ului, și tot în această situație ne aflăm și când vine vorba despre aplicațiile de media sau cum se prezintă serviciile de PlayStation Plus sau PlayStation Store.

Așa cum am spus-o deja de câteva ori până acum, eu militez pentru dreptul persoanelor cu dizabilități la a avea acces facil la o accesibilitate completă în jocurile video și la alte forme de entertainment. Astfel, nu puteam să termin acest review fără să vorbesc despre setările și opțiunile de accesibilitate disponibile cu noua consola PS5.

Accesibilitate

Cei de la Sony au fost primul publisher care și-a încurajat echipele de development din cadrul studiourilor 1st Party să experimenteze cu introducerea unei suite de accesibilitate în titlurile exclusive. Astfel s-a născut The Last of Us Part II, primul titlu AAA care poate fi jucat de la început și până la sfârșit de oricine, indiferent de dizabilitatea sa, chiar și de către o persoană complet nevăzătoare. Tot maeștrii de la Naughty Dog au mai încercat în trecut să ușureze experiența de joc a acestor persoane oferind în Uncharted 4: A Thief’s End câteva opțiuni de accesibilitate interesante, cum ar fi posibilitatea de a experimenta tot jocul fără a fi nevoie să utilizezi stick-ul din dreapta al controller-ului DualShock 4.

Cu PlayStation 5 fiecare dintre noi începem un nou capitol în viața noastră de gameri și îmi face o deosebită plăcere să vă pot spune că generația următoare de console a fost construită pentru toată lumea.

Indiferent dacă suntem perfect sănătoși sau dacă suferim de o afecțiune prin care suntem încadrați ca persoane cu dizabilități, cei de la Sony ne dau șanse egale la entertainment pe noua lor consolă.

PS5 vine cu o suită impresionantă de setări pentru accesibilitate. De la Screen Reader, la Bold Text, Large Text, High Contrast pentru cei nevăzători sau cu probleme de vedere, la customizarea completă a controller-ului DualSense și până la dezactivarea vibrațiilor și a feedback-ului, care i-ar putea deranja pe cei cu o mobilitate scăzută, nimeni nu a fost uitat sau lăsat pe dinafară.

Așa că dacă aveți chiar voi diferite probleme sau cunoașteți pe cineva care are nevoi speciale, nu ezitați să încercați sau să recomandați noile setări de accesibilitate atunci când puneți mâna pe PS5.

Trăim într-o eră a accesibilității pe toate planurile, într-o eră în care tehnologia diminuează prăpastia dintre ce poate să facă un om sănătos și unul cu dizabilități. Iar ce văd că se face mai nou în industria de entertainment, atât în cea a filmelor și a serialelor, dar și mai recent în cea a jocurilor video, poate doar să mă bucure și să mă facă să-mi crească inima în mine de bucurie pentru toți cei care până acum erau marginalizați.

Eu sunt un ambasador al accesibilității, am propriile mele probleme cu vederea care se tot agravează, probleme care într-o zi s-ar putea să mă oprească din ce fac acum cu pasiune, dar am speranța că voi continua să mă bucur ca și voi de filme, de seriale și mai ales, de jocuri. Pe această cale fac apel la toți cei care trec printr-o perioadă dificilă să nu tacă și să vorbească cu cineva, mai ales cu toată nebunia asta de Coronavirus. Eu sunt la un email distanță…

ACTUALIZAT LA 11 NOEMBRIE 2020, ORA 13:00

Backwards Compatibility

Așa cum v-am promis, am revenit cu noi detalii despre câteva dintre funcționalitățile noului PS5. Deși avem destule jocuri next-gen de care ne putem bucura în acest moment, cum ar fi Marvel’s Spider-Man: Miles MoralesSackboy: A Big AdventureAstro’s Playroom și Spider-Man Remastered, am încercat și câteva titluri de PS4 pentru a vedea cum se comportă acestea pe consola next-gen. Am jucat câteva minute din Mafia Definitive EditionRed Dead Redemption 2Batman Arkham AsylumThe Last of UsGod of WarDays GoneGhost of Tsushima și multe altele.

Toate acestea au rulat fără probleme pe PS5 mulțumită sistemului de Backwards Compatibility, însă unele dintre ele chiar au primit un boost de viteză și de performanță. Dacă jocurile 1st Party Sony beneficiază de update-uri speciale pentru noua consolă, cum ar fi Ghost of TsushimaGod of War și Days Gone, care acum rulează în 4K la 60 FPS, celelalte jocuri pur și simplu funcționează mai bine, cu timpi de încărcare micșorați semnificativ și un frame rate stabil, blocat în 30 sau 60 FPS, după cum au fost concepute. Jocurile care nu au limită de FPS se duc în 60 și stau acolo fără probleme.

Dacă vă interesează o analiză mai amănunțită despre Backwards Compatibility pe PS5, vă recomand să vizionați materialul experților de la Digital Foundry pe care-l atașez și eu în acest articol. Ei se pricep cel mai bine la astfel de analize, eu doar mă bucur că sutele de jocuri pe care le am pe PS4 rulează fără probleme pe next-gen.

Zona de Entertainment

În secțiunea de Media de pe PS5, avem o selecție puternică de aplicații celebre precum Apple TV Plus, Netflix, YouTube, Disney+, Spotify, Twitch și multe altele care sunt deja disponibile pe consola next-gen a celor de la Sony.

După cum probabil știți deja, eu sunt un mare fan al serviciilor de streaming și utilizez în mod fecvent tot ce am menționat mai sus, plus Hulu, așa că nu pot decât să mă bucur de opțiunile pentru entertainment oferite de noul PlayStation 5.

După cum puteți observa din imaginea de mai sus, secțiunea de media arată excelent, punând accentul pe conținutul de calitate oferit de către fiecare serviciu.

New media experience and top entertainment streaming apps coming to PS5

PlayStation Store

PlayStation Store, locul de unde cu toții ne cumpărăm jocurile preferate și unde vânăm cele mai interesante promoții, a fost construit de la zero pentru PS5 și acum este implementat direct în User Experience. Astfel, putem accesa magazinul digital instantantaneu, fără a mai fi nevoiți să așteptăm încărcarea unei aplicații.

Mai mult decât atât, produsele din PS Store pot fi găsite foarte simplu și prin funcția de căutare implementată în interfața consolei, în partea de sus a meniului.

Noul PS Store este organizat foarte intuitiv, cu niște categorii de interes precum Must See, What’s Hot sau Coming Soon. 

Concluzie

Într-un an plin de tragedii, de o pandemie care parcă nu se mai termină, de oameni care știu doar să arunce cu pietre în munca altora și care parcă tot timpul caută motive de ură, cei de la Sony ne-au făcut o bucurie imensă cu lansarea noului PlayStation 5. Acum, avem motivul perfect să stăm în casă, să ne bucurăm de jocuri noi și vechi, să comunicăm cu prietenii, să avem grijă de familiile noastre. Urmează o iarnă grea pentru mulți, dar va fi mai ușoară pentru cei care vor face trecerea la next-gen. Dacă doar pentru câteva clipe noile tehnologii din PS5 și DualSense ne vor deconecta de la viața cotidiană, care a devenit un fel de distopie tragică, atunci zic eu că și-a atins scopul!

https://youtu.be/t12x7k_oecc

Dacă toate jocurile pe care le-am testat, atât cele pentru PS5, cât și cele de PS4 care funcționează fantastic prin intermediul Backwards Compatiblity, sunt indicații ale lucrurilor bune care urmează să vină în viitor către noi, atunci eu mă declar mai mult decât mulțumit.

După postarea articolului inițial, am văzut tot felul de discuții și comparații de-a dreptul idioate între PS5 și plăci video care costă cel puțin dublu decât această consolă. Eu sunt de părere că nu poți face comparații de performanță între un device de sine stătător și altul care are nevoie de multe alte componente pentru a funcționa. Prin urmare, consider că garanția oferită de Sony PlayStation de a putea juca tot ce se lansează în următorii 7 – 8 ani pe noul PS5 pentru doar 2.500 de lei este cel mai important lucru de care orice gamer ar trebui să țină cont.

Micile probleme sau nemulțumiri referitoare la funcționalitățile oferite de PS5 cum ar fi lipsa suportului pentru 1440p sau inabilitatea de a copia jocurile exclusive PlayStation 5 pe USB stick sau HDD extern au fost deja adresate de către cei de la Sony și vor fi rezolvate prin update-uri ulterioare. 

În concluzie, PS5 reprezintă de departe cea mai bună opțiune pentru gamerii care își doresc o consolă next-gen la un preț mai mult decât accesibil. 

Închei acest articol cu speranța că în curând oamenii vor înceta să fie hateri, să arunce cu remarci homofobe și să amenințe cu moartea toți acești developeri minunați care prin pasiunea lor de a crea jocuri ne oferă nouă mii de ore de aventuri în lumi la care acum câțiva ani doar visam și de care avem atât de multă nevoie în acest moment.

 

 

 

 

 

 

 

 

Comandă de la eMAG!                                                                            Comandă de la Altex!

 

The following two tabs change content below.

Victor Dima

Owner and Founder at victordima.net
Victor Dima is a Blind Gaming Journalist and Accessibility Ambassador, Living in Oslo with his wife Alina. Victor was the first journalist in Romania to receive the PS5 & the PS VR2 from PlayStation. He is also working closely with Xbox Nordic and other game publishers such as Ubisoft, Ea, Bungie, Activision, blizzard, square Enix, Capcom, Rockstar Games, Sega, PlayStation studios, WB Games, Bethesda and many others. With over 12 years of experience covering the Gaming Industry, he started victordima.net in 2013 and since February 2022 all his articles are posted in English in order to reach a more global audience. He is the owner and founder of the highly successful PlayStation Fans Romania Facebook Community, the largest independent source for PlayStation News in Romania, on social media with almost 35.000 followers. Victor is also running theAudiobookBlog.com. You can reach Victor at contact@victordima.net

You may also like...

Join the discussion ! Speak your mind!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.