Review: Uncharted 4: A Thief’s End – PS4 Exclusive

“I am a Man of Fortune, and I must seek my Fortune.” — Henry Avery, 1694

INTRO

Mulți dintre voi, care mă cunosc sau mi-au citit review-urile și articolele de-a lungul anilor, știu că sunt un mare fan al jocurilor create de Naughty Dog, dar în mod special al seriei Uncharted și a capodoperei numită The Last of Us. Prin urmare, cred că nu ar trebui să surprindă pe nimeni faptul că timp de aproape 5 ani, imediat după ce am terminat aventura lui Drake din Uncharted 3: Drake’s Deception, am așteptat cu sufletul la gură următorul titlu din serie.

Personal, consideram până să pun mâna pe Uncharted 4: A Thief’s End, că The Last of Us era cel mai bun joc lansat vreodată, dar cei din echipa de development s-au întrecut pe ei înșiși cu cel mai nou titlu exclusiv pentru platforma Sony PlayStation 4 și au detronat, pentru mine cel puțin, aventura post-apocaliptică trăită de Joel și de Ellie.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510114114

În rândurile care urmează, îți voi povesti despre experiența pe care am avut-o cu Uncharted 4: A Thief’s End și motivele pentru care consider că acesta este, din anumite puncte de vedere, mai bun decât The Last of Us.

Oricum, Uncharted 4 va ieși Game of the Year!

POVESTEA

Acțiunea din Uncharted 4 se desfășoară la câțiva ani după cea din jocul precedent. Nathan Drake a devenit băiat de familie, dar microbul aventurilor pe muchie de cuțit nu i-a ieșit din suflet. Astfel, atunci când apare Sam, fratele lui Nathan, cei doi pornesc într-o nouă călătorie epică în căutarea unei comori vestite.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510125635

Trebuie să-ți spun că povestea din A Thief’s End este mult peste cele din trilogie. Aceasta pune accentul pe relațiile dintre personajele principale și duce experiența narativă la cel mai înalt nivel. Tonul este mult mai serios, mai matur, problemele sunt mai reale, iar legătura dintre frații Drake este creată cu atenție maximă și aici se vede foarte clar influența pozitivă de la The Last of Us. Asta însă nu înseamnă că Uncharted 4 nu mai este amuzant sau că jocul este mai puțin distractiv. Din contră, îmbinarea perfectă de seriozitate combinată cu momente care poartă trademark-ul funny al seriei, oferă o experiență de nota 20.

Protagoniștii se vor confrunta permanent cu diferite dileme morale. Uncharted 4 adună toate ingredientele de succes, precum o aventură de neuitat, cu o poveste de dragoste, cu devotamentul dintre doi frați și îndârjirea căutătorilor de comori și oferă cea mai reușită și interesantă poveste pe care am văzut-o în ultima vreme într-un joc video.

Campania Single Player am parcurs-o în aproape 19 ore. Aceste ore s-au dovedit a fi extrem de plăcute, fiind petrecute împreună cu Drake, Sam, Victor și Elena, iar aventurile acestora m-au dus în căutarea comorii, din Scoția în Madagascar și apoi pe o insulă a piraților, ruptă parcă din Treasure Island. Nu-ți voi spune mai mult pentru a evita orice spoiler.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510165614

Un lucru este foarte clar în mintea mea, story-ul îl voi rejuca în viitorul foarte apropiat, deoarece sunt sigur că voi descoperi noi comori și alte colectabile în următoarea sesiune de joc, în care nu voi mai alerga ca disperatul, împins de la spate de curiozitate.

GAMEPLAY

Mecanicile de joc au rămas în mare parte ca cele din Uncharted 3, dar au primit un upgrade per total. Shooting-ul și cover-ul funcționează perfect, avem foarte multe segmente de platforming și pe alocuri ne întâmpină câte un puzzle. Tot aici, trebuie să menționez că luptele corp la corp sunt acum mult mai fluide și mai intense.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510170940

Lumea înconjurătoare oferă numeroase posibilități de explorare, gamerul având acces la mai multe rute care-l vor duce la destinația dorită și pentru prima dată în această serie, Drake are un cârlig cu sfoară (sună ca dracu în română, grappling hook, see? that’s much better) cu ajutorul căruia poate să străbată prăpăstii și crevase sau să escaladeze stânci care altfel îi erau inaccesibile. Drake își folosește jurnalul pentru a rezolva puzzle-urile, adună comori sau diferite manuscrise, iar în anumite momente stă de vorbă cu cei care-l însoțesc.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160511115357

Confruntările armate sunt mai intense ca până acum, deoarece AI-ul inamicilor a fost tweak-uit la perfecție, aceștia fiind mult mai inteligenți și adaptându-se rapid la fiecare situație. Chiar și cei care preferă să abordeze jocul în modul stealth o pot face acum fără probleme. În cele mai multe din cazuri poți trece de o etapă fără să tragi un foc, doar eliminând silențios pe cel care-ți blochează drumul. Sunt multe mecanici de joc foarte bine implementate, care pot face aceste lupte un adevărat spectacol, dar te voi lăsa pe tine să le descoperi și să te bucuri de ele.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510185805

Cred că aspectul care m-a dat pe spate complet este faptul că experiența de joc nu este întreruptă niciodată, secvențele cinematice îmbinându-se perfect cu cele de gameplay, oferind imersiune totală.

MULTIPLAYER

Componenta de multiplayer din Uncharted 4 a primit și ea același grad înalt de atenție din partea developerului Naughty Dog, și eu deși am terminat campania acum o săptămână, m-am întors cu mare drag să-mi petrec și mai mult timp alături de prieteni în meciuri online, extrem de competitive.

În acest moment există trei moduri de joc, toate competitive, în care se pot înfrunta echipe de 5 vs 5 sau de 4 vs 4, în cazul modului Plunder. Avem clasicul Team Deathmatch în care 10 oponenți se luptă până la moarte; Command în care fiecare echipă trebuie să apere și să controleze diferite zone și Plunder în care echipe restrânse de 4 vs 4 au ca obiectiv capturarea și transportarea unui idol dintr-o locație în alta,  mod care seamănă cu Capture the Flag.

Fiecare meci este complet diferit față de celelalte și toate devin extrem de intense atunci când jucătorii își dezlănțuie abilitățile speciale. Eu am testat acest mod încă din decembrie 2015, când am avut ocazia să particip la Closed Beta și încă de pe atunci am fost impresionat de felul în care se desfășoară lucrurile pe câmpul de bătălie.

Pe lângă mecanicile de joc excelente preluate din titlurile precedente, multiplayer-ul din Uncharted 4 inovează prin trei noi adiții: Mysticals, Sidekicks și upgrade-uri. Mysticals aduce forțe supranaturale, cunoscute celor care sunt familiarizați cu această serie, Sidekicks sunt personaje controlate de AI, care pot oferi ajutor în funcție de genul selectat, cum ar fi Medic, Sniper, Hunter și așa mai departe…, iar upgrade-urile și progresia în nivel se poate face cu ajutorul unor Relics pe care le tot colectăm în timpul meciurilor. Există și microtranzacții, dar acestea nu-i limitează pe cei care vor să-și cumpere o armă sau un upgrade.

Cei de la Naughty Dog au promis că vor continua să aducă moduri de joc, hărți și upgrade-uri noi, până în primăvara lui 2017 și chiar în această toamnă, vom primi și o componentă cooperativă. Sper să aflăm ceva detalii la E3 2016.

În orice caz, vestea bună este că tot conținutul pentru multiplayer va fi gratuit pentru toată lumea ceea ce va ajuta enorm la creșterea în popularitate a acestei componente și la crearea unei comunități cât mai mari.

A, să nu uit, cel mai tare personaj din multiplayer este Zoran Lazarevic, îți spun la prezentare de ce :).

PREZENTAREA

Sincer? La acest capitol nici nu știu cum să-ți spun ca să nu crezi că sunt fanboy sau că sunt subiectiv, dar hai să încercăm.

Din punct de vedere grafic, Uncharted 4: A Thief’s End este cel mai impresionant joc pe care l-am văzut vreodată. De la fidelitatea personajelor care par vii, la mimica și gestica acestora, la emoțiile vizibile pe fețele lor, totul este incredibil. La fiecare pas ceva îți atrage atenția, iar lumea înconjurătoare este extrem de captivantă. Nu doar o singură dată m-am trezit căscând gura pe ici pe colo fiind furat de frumusețea peisajului, uitând complet că am un obiectiv de dus la bun sfârșit.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510220438

Am străbătut munți și văi, dealuri și peșteri, păduri și deșerturi și peste tot am văzut dragostea pentru jocuri a celor de la Naughty Dog. Spun dragoste pentru că numai așa poți ajunge să faci un joc în care fiecare picătură de ploaie, fulg de nea și fir de nisip să arate ca în realitate. Culorile pastelate și vii, diversitatea locațiilor și atenția la detalii fac din Uncharted 4 un titlu care este mult peste toate celelalte jocuri lansate până acum și sunt convins că tot ND îl vor detrona, cu The Last of Us 2, probabil.

Prezentarea audio este și ea de nota 10, cu voice acting, efecte sonore și un soundtrack mai bune decât cele găsite în multe filme. Actori mari, precum Nolan North, Troy Baker, Richard McGonagle și Emily Rose aduc toate personajele la viață cu talent și pasiune. Coloana sonoră este plină de compoziții epice, iar sunetul armelor și al lumii pe care o parcurgem în aventura noastă este divers și plauzibil.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160511164624

În multiplayer, caracterele vin cu tot felul de comentarii extrem de haioase, în funcție de situația în care se află, dar de departe, cel mai amuzant este Zoran Lazarevic, atunci când se află pe moarte și strigă după coechipieri: Nooo, come and save me, you cannot win without me! și după ce îl face bine cineva, acesta răspunde: I was not down, it was merely a ruse. Acesta fost un simplu exemplu, replicile sunt mult mai variate.

CONCLUZIA

Inițial când am fost întrebat de către prieteni ce voi scrie în review, am spus că voi pune poza jocului și un mare 10, fără ditamai articolul pe care tocmai l-ai citit, dar între timp am realizat că munca acestor oameni merită mai mult decât o simplă notă.

Uncharted 4 este o capodoperă a tehnologiei moderne din toate punctele de vedere și dovada ”vie” că această consolă, PlayStation 4, este capabilă să ruleze un joc de o asemenea magnitudine, fără probleme, dacă de joc se ocupă o echipă talentată și pasionată.

Uncharted 4: A Thief’s End™_20160510081420

Dacă nu ai jucat trilogia veche, îți recomand să o faci, deoarece merită și abia după ce termini cu acele aventuri, vei înțelege cât de bun este acest joc. Indiferent dacă ești fan Uncharted sau nu, TREBUIE să experimentezi acest joc.

Felicitări Naughty Dog! Vă iubesc din tot sufletul și vă mulțumesc pentru această experiență pe care nu o voi putea uita niciodată!

Congrats Naughty Dog! I love you all for what you do and please let me say a big THANK YOU for this amazing and unforgettable experience!

 

The following two tabs change content below.

Victor Dima

Owner and Founder at victordima.net
Victor Dima is a Blind Gaming Journalist and Accessibility Ambassador, Living in Oslo with his wife Alina. Victor was the first journalist in Romania to receive the PS5 & the PS VR2 from PlayStation. He is also working closely with Xbox Nordic and other game publishers such as Ubisoft, Ea, Bungie, Activision, blizzard, square Enix, Capcom, Rockstar Games, Sega, PlayStation studios, WB Games, Bethesda and many others. With over 12 years of experience covering the Gaming Industry, he started victordima.net in 2013 and since February 2022 all his articles are posted in English in order to reach a more global audience. He is the owner and founder of the highly successful PlayStation Fans Romania Facebook Community, the largest independent source for PlayStation News in Romania, on social media with almost 35.000 followers. Victor is also running theAudiobookBlog.com. You can reach Victor at contact@victordima.net

You may also like...

Join the discussion ! Speak your mind!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.